Frågor & svar om boktryckning

Vi trycker din bok

I vilka format trycker ni?

Du väljer själv format. i vår billigaste kategori erbjuder vi böcker upp till 148 mm i bredd (inkl ev skärmån), men kan trycka i samtliga format upp till 195 mm i bredd och 285 mm i höjd.

Tillkommer andra kostnader än de som är specificerade här på webbplatsen?

Nej, allt ingår: moms, frakt till en adress i Sverige osv, om inget annat tydligt står på sidan. Samtliga priser som är riktade till privatpersoner här på webbplatsen är angivna inklusive moms. Det framgår alltid om priserna inte inkluderar momsen eller frakten.

I hur få exemplar kan jag egentligen trycka min bok?

För böcker upp till 148 mm i bredd har vi ett minimumantal på 3 st, större böcker än så: 2 st. Det blir dock billigare per styck, ju fler du trycker.

Kan jag trycka fler exemplar senare ifall jag behöver?

Absolut - det är själva tanken med digitaltryck. Man trycker bara de böcker du behöver. Märker du att du behöver fler trycker vi upp dem åt dig. Vi sparar dina tryckoptimerade filer i åtminstone ett år efter senaste tryckningen, så att vi kan göra en snabb nytryckning när du behöver fler.

Kan jag göra mitt eget omslag?

Visst, du kan göra ett enkelt omslag i Word, eller använda grafiska program som Photoshop, Illustrator eller Indesign. Om du använder ett grafiskt program så exporterar du ut omslaget i något av formaten pdf, jpg eller tif.

Vad är det för bindning på boken? Är det hårda eller mjuka pärmar?

Du kan välja mellan limbundet hårdband, mjukband eller spiralband. 

Är det något speciellt jag ska tänka på om jag själv formger boken?

Ja, några enkla saker bör du tänka på:

  • Ha gärna rejäla marginaler för att få en lättläst bok, sätt gärna 20 mm marginaler runt om texten.
  • Vill du ha sidnumrering och använder Word? Använd centrerad sidnumrering. Sätter du sidnumreringen exempelvis till höger längst ned, så kommer den att hamna rätt på alla udda sidor, men inne i ryggen på alla jämna sidor.
  • Vill du ha bilder eller färgfält som går ut över papperskanten, så behöver vi 5 mm skärmån - dvs bilden eller fältet måste gå 5 mm ut över papperets kant i filen. Detta är problematiskt ifall du använder Word. Då rekommenderar vi dig att sätta ett format som är 10 mm bredare och högre (5 mm på alla kanter), då använder vi den extra storleken för att skära ned boken till det format du vill ha den i.

Måste en bok ha ett ISBN-nummer?

Nej, det finns ingen skyldighet att använda ISBN. Det underlättar vid katalogisering och ska finnas med ifall du planerar att sälja och sprida din bok offentligt. Men trycker du för spridning endast inom familjen eller dylikt, finns ingen anledning att använda ISBN.

Hur lång tid tar det innan jag får min bok?

De flesta upplagor på under 150-200 exemplar brukar vi kunna skicka från oss inom två veckor och i vissa fall fortare än så.

Har du fler frågor? Hör gärna av dig till oss!

tryckning.nu | trycka bok.se

tryckning.nu | tryckabok.se drivs av h:ström - Text & Kultur AB. Förutom tryckeriet driver vi ett av Norrlands största antikvariat med runt 80.000 katalogiserade böcker och ett bokförlag med drygt 250 utgivna titlar. Vi publicerar även två tidskrifter, dels Tidningen Kulturen (en nättidskrift som du finner på www.tidningenkulturen.se), dels tidskriften Subaltern. Vårt fokus är god skönlitteratur och humaniora. 

Sedan hösten 2016 finns vi på Skiftesvägen 6, Grisbacka, Umeå. Här huserar vi i en lokal på dryga 1000 kvm i närheten av Ume älv. Våra ordinarie besökstider är 11-16. 

Här hittar du oss