Hur går det till?

Vi trycker din bok

Vi trycker din bok

Hur går det till?

Självpublicering med bibehållen kvalitet.

Hur går det till att publicera sin egen bok? Nedan finner du en checklista på saker värda att ta i beaktande. Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig till oss.

1

Manuskriptet

Utifrån ett digitalt manuskript producerar vi din bok. Du bör noggrant ha korrekturläst ditt manuskript innan du skickar in det till oss. Om du vill så kan vi hjälpa dig med att skanna in maskinskriven text eller korrekturläsa ditt manuskript.

Om vi inte ska formge boken, behöver du också fixa till den precis som du vill ha den tryckt - se punkt 2.

2

Formgivning och sättning

När det gäller din boks utseende finns det två vägar:

Du kan redan i Word eller motsvarande program formge din bok. När du är nöjd sparar du ned det hela och skickar filen till oss. Du kan skicka oss manuskriptet som ett Word-dokument (eller motsvarande), men har du möjlighet till det, så ser vi gärna att du sparar manuskriptet som en pdf-fil (kan göras i de flesta moderna varianter av alla ordbehandlingsprogram). Ska du göra en mer avancerad formgivning rekommenderar vi ett regelrätt DTP-program som InDesign eller gratisprogrammet Scribus. Omslaget kan du göra själv, eller välja någon av våra mallar.

Vi kan formge och sätta boken enligt konstens alla regler. Detta ingår ifall du väljer vårt Mandatus-paket eller trycker fler än 150 exemplar. Du kan alltid köpa till formgivning och sättning, även i andra fall, läs mer här...

3

Egen publicering eller Mandatus?

Du kan välja att ge ut din bok utan ISBN (se nedan), ansöka om ett eget ISBN hos Kungliga Biblioteket (läs mer här) eller välja att publicera din bok under vårt förlagsnamn Mandatus. Om vi publicerar den under Mandatus, så har vi bland annat möjlighet att hjälpa dig att ansöka om Kulturrådets litteraturstöd (se nedan). Mer om att utge din bok under Mandatus, läs här...

Ett ISBN, ett "International Standard Book Number", bör varje bok ha som på något vis är tänkt för någon typ av allmän spridning. För att kunna distribuera boken och sälja den till återförsäljare, så är det rentav ett krav. ISBN används för att kunna identifiera boken i olika kataloger, alltifrån bibliotekens till bokhandlarnas.

Men om du tänker dig att bara trycka upp en bok för släkt och vänner, så finns inget större behov av ett ISBN. 

4

Tryckning

Med våra moderna digitala tryckmaskiner trycker vi både inlaga och omslag. Självklart på ett högkvalitativt bokpapper (våra standardpapper är Munken Pure 100 gr för inlagan och Arctic Silk för omslaget). Vi laminerar din bok för maximal hållbarhet och limbinder den med en högkvalitativ teknik som gör bindningen extremt hållbar. Priser och mer information om tryckningen, klicka här...

5

Registrering, spridning och försäljning

Beställer du en tryckning på fler exemplar än 50 exemplar och/eller om boken anses att vara för allmän spridning, så sänder ut pliktexemplar till sju av landets universitetsbibliotek, inklusive Kungliga biblioteket.

Om du väljer vårt försäljnings- och distributionspaket kan vi hjälpa dig att sälja och sprida boken.

Det innebär att vi dels registrerar boken hos Bokinfo (som innebär att den finns beställningsbar hos alla bokhandlare, inklusive internetbokhandlarna), tar emot beställningar och sänder iväg böckerna, dels har du möjlighet att kontinuerligt sända oss egna beställningar, utskickslistor för recensionsexemplar etc. Vi fakturerar kontinuerligt beställningarna och betalar ut inkomna betalningar till dig en gång per kvartal.

6

Kulturrådets stöd

Om vi ger ut boken under förlagsnamnet Mandatus och ger den ett ISBN kan vi ansöka om litteratur- och distributionsstöd hos Kulturrådet. Skulle förlaget få stödet, så innebär det att vi utan någon kostnad för dig trycker ytterligare cirka 280 exemplar av boken, som vi då skickar ut till landets bibliotek, samt att vi ersätter dig med 33,90 kr per exemplar = 10.000 kr brutto (observera att det är inkl skatter och egenavgifter).

7

Accessoarer och marknadsföring

Vid publicering av en bok kan man vilja ha en folder, ett flygblad eller en affisch för att sprida informationen om boken. Vi trycker gärna flygblad, affischer och annat som du kan behöva när du promotar din bok. Självklart till ett bra pris.

 

8

Utbetalningar och skatt

Samtliga utbetalningar som nämns här, från Kulturrådets stöd till försäljning av din bok via distributionserbjudandet, är angivna brutto - skatt och sociala avgifter har du själv skyldighet att anmäla till Skatteverket som inkomst av hobbyverksamhet. Om du är du f-skattare, självfakturerar vi och du får bokföringsunderlag från oss. Känner du dig osäker om reglerna, så är Skatteverket behjälpligt via telefon. På denna sajt finns också mycket matnyttig information, klicka här...

tryckning.nu | trycka bok.se

tryckning.nu | tryckabok.se drivs av h:ström - Text & Kultur AB. Förutom tryckeriet driver vi ett av Norrlands största antikvariat med runt 80.000 katalogiserade böcker och ett bokförlag med drygt 250 utgivna titlar. Vi publicerar även två tidskrifter, dels Tidningen Kulturen (en nättidskrift som du finner på www.tidningenkulturen.se), dels tidskriften Subaltern. Vårt fokus är god skönlitteratur och humaniora. 

Sedan hösten 2016 finns vi på Skiftesvägen 6, Grisbacka, Umeå. Här huserar vi i en lokal på dryga 1000 kvm i närheten av Ume älv. Våra ordinarie besökstider är 11-16. 

Här hittar du oss