Att tänka på

Här hittar du en del vanliga frågor och funderingar och våra rutiner när det kommer till kvalitetssäkring.

Detta är en typ av funderingar som vi oftast möts av när det gäller digitaltryck. Våra maskiner färgkalibreras och finjusteras regelbundet, men med det sagt är färghantering en hel vetenskap...

Tryck på papper kan innebära att färger och färgtoner kan komma att se annorlunda ut än hur du ser dem på en skärm. Din skärm är bakgrundsbelyst vilket innebär att färgerna får en färgton i optimala förhållanden och det vita blir högvitt. Men när dessa färger hamnar på ett papper så blir dels färgerna beroende av vilket slags belysning du sitter under. Sitter du i ett varmvitt sken, så upplevs färgtonerna annorlunda än om du sitter i dagsljus. Dels blir det vitaste inte vitare än papperets egen färgton. Så ljusa partier i en bild eller ett fotografi tenderar att bli en aning mörkare än på skärm.

En bakgrundsbelyst skärm visar nämligen färgerna under optimala förhållanden, medan tryck på papper förlitar sig på det ljus som finns i omgivningen. Har du en varmtonad belysning inomhus så kommer färgerna att se annorlunda ut än om du befinner dig i dagsljus, med en skala däremellan.

För att stävja detta så finns allehanda saker som man kan justera för att jämka ut skillnaden. En av de viktigaste åtgärderna är att se till att exportera ut färger i CMYK-standarden, som är den standard som alla tryckerier använder sig av. Din skärm, i motsats, använder sig av RGB-standarden. Om vi trycker en pdf-fil med RGB så tolkar tryckpressarna denna standard och försöker att efterlikna den som CMYK. Oftast blir det inga problem som märks av en allmän betraktare, men ibland kan röda färgtoner bli dominerande.

Får vi in RGB-filer som ska tryckas brukar vi konvertera dem till CMYK via en sk preflight. I normala fall och med normal förväntan från dig brukar det fungera utmärkt. Men bäst resultat får du, och mest kontroll har du, om du i Photoshop eller liknande program ser till att konvertera bilder till CMYK själv, innan du skickar material till oss. Då ser du om det blir någon skillnad på din skärm och kan kompensera om du vill. Är du riktigt noga och vill ha absolut bäst matchning, så ber du oss att skicka dig en färgprofil som du använder.

Nästa steg i hanteringen är att du ber oss om ett provtryck på papper. Då kör vi ut alltsammans till dig som lösblad och du kan titta hur det faktiskt ser ut, tryckt på det papper som du valt. Kanske ser du att du behöver ljusa upp en bild som ser ok ut på en bakgrundsbelyst skärm, men som på ett cremetonat papper blir alldeles för mörk.

Färger och färgtoner och tryck i allmänhet är också beroende av vilket typ av papper man trycker på. På vissa papperstyper blir trycket lite mjukare, medan andra ger en mer distinkt känsla. Diskutera gärna med oss vilket typ av papper vi rekommenderar.

Det är med andra ord oerhört svårt att exakt förutse ett tryckresultat när det kommer till exakta färgtoner. Därför tar vi som regel inte ansvar för en exakt återgivning av tryckfilen, men däremot kan du vara säker på att vi verkligen försöker att matcha din tryckfil med det färdiga, fysiska resultatet. 

Vi korrekturläser inte, om ni inte uttryckligen ber oss om det. Ser vi dock spontant något som ser konstigt ut, så hör vi naturligtvis av oss. 

Självklart kan man börja med en mindre upplaga och sedan göra tilltryck. Vi sparar alltid alla filer i åtminstone 1 år efter senaste trycktillfälle, oftast betydligt längre än så. Vill ni inte att vi sparar filerna, av sekretesskäl eller dylikt, säg till. 

integritetspolicy.">